Saturday, January 2

No Story

Posted by Rini at 5:28 PM 0 comments
Lagi 3 bulan jer nak bersalin. Hari2 kira hari. 14hb ni kena buat bsp. 18hb scan. Baby makin kuat menendang. Bonjol2 perut aku bila time tgh aktif tu. Yg tak syok tu morning sickness still ada lagi. Tiap pagi kena muntah pahit tu. Aduiii lemah bila pepagi.
Nurin lak makin banyak kerenah. Tadi baru kena belasah sebab datang ngada2 dia. Sibuk nak aiskrim la nak jajan la. Bila dah pujuk2 tak jalan darah aku pun naik la. Abis aku tale dia tadi. Dah takleh tahan. Nenek dia la tukang pujuk. Bila pandang dia balik sian pulak. Nak dapat adik ni makin banyak ragam..
Sori adik.. ibu pukul tadi..

Friday, January 1

Posted by Rini at 12:07 PM 0 comments
Selamat Tahun Baru!!
Tapi hubby keje jadi dok je la kat umah. Koman2 pun gi simpang je nanti bawak nurin.

Malam tadi ingat nak bangun kul 2a.m nak buat sembahyang sunat gerhana bulan. Tapi dah tertido lak. Mana taknya tunggu hubby balik keje jer dah kul 12malam. Nak tengok gerhana lak takut nak kuar tgh2 malam. Kang lain lak yang nampak, lagi2 aku tgh preggy nie.

Sunday, December 27

Resepi Apam Tapai Nasi Eno

Posted by Rini at 10:33 AM 0 comments



Dah sekian lama nak buat kuih apam ni tak jadi2 sebab ragi takder. Lagipun aku memang tak sihat nak masak2 nie. Bila kuar tak teringat nak beli ragi. Bila dah beli hari tu terus masamkan nasi n dua hari lepas aku pun memulakan operasi. Resepi ni di cilok dari jiran yang memang jual kuih ni. Lama gak nak dapat resepi nie. Tah cemaner dia leh kasi lak. Tapi rugi sesangat sebab aku kena selsema yang agak kronik yang mematikan deria rasa. Fuhhh makan semata lalu jer kat tekak tapi tak terasa.


Ni resepinya:

Untuk dijadikan ibu;
Sekeping ragi dihancurkan
8 cawan nasi sejuk
Gaul ratakan nasi n ragi dan peramkan dalam 2 malam.
Dah jadi tapai, pastu blender tapai ni jangan letak air.

6 cawan tepung beras
4 cawan air
2 cawan gula pasir
2 cawan ibu tapai yang dah di blend tadi
2 peket Eno warna biru.

Cara buat;

Dalam bekas campurkan tepung beras, air, gula dan ibu tapai. Kacau sebati.
Rehatkan selama 2-3 jam.
Lepas tu letak eno 2 peket. Kacaukan.

Panaskan kukusan dan bolehlah terus dikukus sampai masak. Dalam 10 minit sampai dia merekah. Jaga smpai air kukusan tu menitik kat atas kuih. Kalau boleh alas dengan tea towel kat penutup tu.

Gaul dengan kelapa yang dah dicampur dengan sedikit garam.

p/s
ibu tapai yang balance boleh simpan dalam ice box.








 

RINI'S STORIES.... Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal