Friday, August 15

Gagap

Posted by Rini at 11:31 AM 0 comments Links to this post
Assalamualaikum...

Nak citer sikit pasal gagap nih. My doter dulu memang gagap sampai aku jadi risau. Kalau sebut ibu tu berkali-kali dia sebut. ibu ibu ibu ibu.. ka ka ka kakak nak air. Hadoi, sian anak aku ni gagap pulak. Sampai lah aku terjumpa fadilat ayat al-quran.

'Jika dibaca surah Al-Isra' pada sebekas air lalu diberi minum kepada orang yang gagap, Insyaallah hilang gagapnya itu.'

Aku dengan penuh rasa khusyuk dan berharap kepada yang Esa, sediakan sebotol air (air seeloknya air yang tidak dimasak, sebab air yang dah dimasak ni mati, Cik Halimah ajar) org alim kat Bera Pahang.

Lepas solat, aku pun baca surah ni kat air tu (tutup jangan lupa buka pulak) dengan niat sepenuh hati Allah akan hilangkan gagap anak aku.

Surah ni panjang, lama jugak aku baca. Mujur si kecik tak bangun. Kalau tak hilanglah khusyuk aku tu alias kena ulang semula la proses dari awal.. heheh.

Aku pun bagi minum anak aku sikit-sikit, masa kasi minum tu pun niatkan jugak biarlah hilang gagap dia.

Dan tak lama juga aku realise anak aku dah tak sebut ibu ibu ibu ibu lagi. Aku perasan dia dah cakap sebutir-sebutir. Walaupun ada ayat dia tu yang menceceh tapi no more gagap.

Alhamdulillah, aku bersyukur sangat sebab usaha dan doa aku dikabulkan Allah. Apa yang penting segala yang kita lakukan mestilah yakin. Tu teras utama. Kalau tak yakin tak akan jadi. (ni pun cik Halimah cakap)

Sekian wassalam...

*baru pasan post ni draft dah 5 tahun. hahaha baru publish..
Posted by Rini at 11:28 AM 0 comments Links to this post


Assalamualaikum..

Hari ni tiba-tiba teringat yg aku ada blog yg dah berabuk.

Laptop tempat aku menaip blog ni dulu2 pun dah tak berjaga. Button2 nye pun dah rongak dek kerana anak2 dok guna.

Takde ape nak ditulis sesaje nk bg nyawa kat blog yg dh ditinggalkan lama ni.

Kiss the Rain - Yiruma

Posted by Rini at 11:23 AM 0 comments Links to this post




Sad mood..

Thursday, October 20

10 JENIS MAKANAN ANTI KOLESTROL

Posted by Rini at 12:54 PM 0 comments Links to this post
1. SOYA
Kacang soya merupakan makanan popular yang diproses untuk mendapatkan kacang soya, ia mengandungi 48% protein, lesitin, vitamin & zat galian.Ia juga dapat menghidarkan penyakit jantung dan kencing manis. Kaya kalsium dan mineral yang membantu memecah lemak. Ia membantu menyusutkan kadar Lemak jahat (LDL) dan meningkatkan kadar lemak baik (HDL)


2. KUACI
Kuaci mempunyai kandunan zat besi. Pola pemakanan yang rendah dengan zat besi boleh menaikkan kadar kolestrol LDL sekaligus menghadkan kolestrol HDL. Mulakan pengambilan kuaci jenis tawar seperti dari jenis labu atau bunga matahari untuk menambah zat besi serta mengurangkan kolestrol.

3. BUAH KERING
Antara pelbagai jenis buah kering, Limau kering adalah yang paling banyak mengandungi flavanoid. Pengambilannya mampu menyingkirkan lebihan lemak LDL sehingga dapat mengurangkan risiko serangan jantung. Flavanoid juga boleh diperolehi dalam, brokoli, tomato, bawang serta delima.

4. EPAL
Memakan sebiji epal @ meminum jusnya setiap hari cukup untuk membekalkan khasiat bagi mengurangkan kandungan kolestrol dalam badan. Kanak-kanak yang mengambil makanan segera dan kemudian memakan epal @ meminum jusnya, sebenarnya boleh menyimbangkan kandungan zat dan mencegah berlakunya lemak dalam badan.

5. IKAN TUNA
Ianya termasuk sumber asid lemak omega-3 yang popular, selain salamon dan makarel. Omega-3 secara khusus melindungi tubuh daripada peningkatan kadar kolestrol LDL.

6. KACANG TANAH
Kacang tanah yg dipanggang mengandungi lemak sihat dan kaya dengan vitamin E. Ia boleh menghalang radikal bebas agar tidak merosakkan kolesterol LDL dan dapat menghindari tubuh daripada serangan jantung.

7. MANGGA
Terdapat banyak Vitamin C dalam mangga. Sumber lain : belimbing, kedondong, betik, rambutan, strawberi dan kiwi. Vitamin berupaya mencegah kolestrol LDL dalam tubuh.

8. KISMIS
Mengandungi sebatian yang mampu menurunkan kolestrol. Sesiapa yang mengamalkan diet dengan 400 kalori kismis setiap hari boleh menurunkan kadar kolestrol dalam darah sebanyak 8%.

9. OAT
Banyak kajian saintifik yang di jalankan, menunjukkan bahawa pengambilan oat setiap pagi boleh menurunkan kolestrol dalam darah. Serat mudah larut dalam oat boleh mengurangkan risiko penyakit jantung sekiranya dijadikan sebahagian diet rendah lemak dan kolestrol anda.

10. JAMBU BATU
Ia mampu menurunkan paras kolestrol dalam badan sebanyak 18.8%. Disyorkan mengambilnya setiap hari dalam jumlah mencukupi bagi memastikan khasiatnya bertindak balas kepada tubuh. Jumlah yang disyorkan ialah 400gm sehari, iaitu sebiji setengah selama empat minggu. Bagi mereka yang ingin menurunkan berat badan tanpa melupakan diet seimbang, jambu batu adalah pilihan yg sesuai.

Monday, October 17

HEBATNYA WANITA

Posted by Rini at 6:54 PM 0 comments Links to this post
1. Seorang wanita solehah adalah lebih baik daripada 70 orang wali.
2. Seorang wanita solehah adalah lebih baik daripada 70 lelaki soleh.
3. Seorang wanita yang jahat adalah lebih buruk dari pada 1,000 lelaki yang jahat.
4. 2 rakaat solat dari wanita yang hamil adalah lebih baik daripada 80 rakaat solat wanita yang tidak hamil.
5. Wanita yang memberi minum susu kepada anaknya daripada badannya (susu badan) akan dapat satu pahala daripada tiap-tiap titik susu yang diberikannya.
6. Wanita yang melayan dengan baik suami yang pulang ke rumah di dalam keadaan letih akan mendapat pahala jihad.
7. Wanita yang habiskan malamnya dengan tidur yang tidak selesa kerana menjaga anaknya yang sakit akan mendapat pahala seperti membebaskan 20 orang hamba.
8. Wanita yang melihat suaminya dengan kasih sayang dan suami yang melihat isterinya dengan kasih sayang akan dipandang Allah dengan penuh rahmat.
9. Wanita yang menyebabkan suaminya keluar dan berjuang ke jalan Allah dan kemudian menjaga adab rumahtangganya akan masuk syurga 500 tahun lebih awal daripada suaminya, akan menjadi ketua 70,000 malaikat dan bidadari dan wanita itu akan dimandikan di dalam syurga,dan menunggu suaminya dengan menunggang kuda yang dibuat daripada yakut.
10.Wanita yang tidak cukup tidur pada malam hari kerana menjaga anak yang sakit akan diampunkan oleh Allah akan seluruh dosanya dan bila dia hiburkan hati anaknya Allah memberi 12 tahun pahala ibadat.
11.Wanita yang memerah susu binatang dengan "bismillah" akan didoakan oleh binatang itu dengan doa keberkatan.
12.Wanita yang menguli tepung gandum dengan bismillah", Allah akan berkatkan rezekinya.
13.Wanita yang menyapu lantai dengan berzikir akan mendapat pahala seperti meyapu lantai di baitullah.
14.Wanita yang menjaga solat, puasa dan taat pada suami, Allah akan mengizinkannya untuk memasuki syurga dari mana-mana pintu yang dia suka.
15.Wanita yang hamil akan dapat pahala berpuasa pada siang hari.
16.Wanita yang hamil akan dapat pahala beribadat pada malam hari.
17.Wanita yang bersalin akan mendapat pahala 70 tahun solat dan puasa dan setiap kesakitan pada satu uratnya Allah mengurniakan satu pahala haji.
18.Sekiranya wanita mati dalam masa 40 hari selepas bersalin, dia akan dikira sebagai mati syahid.
19.Jika wanita melayan suami tanpa khianat akan mendapat pahala 12 tahun solat.
20.Jika wanita menyusui anaknya sampai cukup tempoh (2 tahun), maka maalaikat-maalaikat di langit akan khabarkan berita bahawa syurga wajib baginya.
21.Jika wanita memberi susu badannya kepada anaknya yang menangis, Allah akan memberi pahala satu tahun solat dan puasa. 22.Jika wanita memicit suami tanpa disuruh akan mendapat pahala 7 tola emas dan jika wanita memicit suami bila disuruh akan mendapat pahala tola perak.
23.Wanita yang meninggal dunia dengan keredhaan suaminya akan memasuki syurga.
24.Jika suami mengajarkan isterinya satu masalah akan mendapat pahala 80 tahun ibadat.
25.Semua orang akan dipanggil untuk melihat wajah Allah di akhirat, tetapi Allah akan datang sendiri kepada wanita yang memberati auratnya iaitu memakai purdah di dunia ini dengan istiqamah...

Jadikan inspirasi untuk menjadi wanita hebat..

Tuesday, September 20

10 Perkara Dapat Menghalang 10 Perkara

Posted by Rini at 3:25 PM 0 comments Links to this post
1. Surah Al-Fatihah dapat menghalang kemurkaan Allah.
2. Surah Yaasin dapat menghalang dahaga pada hari kiamat.
3. Surah Ad-Dukhaan dapat menghalang huru-hara pada hari kiamat.
4. Surah Al-Waqiah dapat menghalang kefakiran.
5. Surah Al-Mulk dapat menghalang azab kubur.
6. Surah Al-Kautsar dapat menghalang kejahatan musuh.
7. Surah Al-Kafiruun dapat menghalang kekufuran ketika waktu nazak.
8. Surah Al-Ikhlas dapat menghalang sifat nifaq.
9. Surah Al-Falaq dapat menghalang hasad dengki manusia.
10. Surah An-Naas dapat menghalang waswas.

Renung-renungkan dan selamat beramal..

Antara Doa-doa

Posted by Rini at 3:18 PM 0 comments Links to this post
Untuk elak suami/isteri dan anak-anak daripada bergaduh : Surah Al Baqarah - Ayat 102

Untuk anak-anak pandai belajar : Surah Al Anbiyaa'- Ayat 79

Untuk anak-anak lembut hati/ elak panas baran :
Surah Al Anbiya' - Ayat 69,
Surah Al Hasyr - Ayat 22-24

Untuk anak-anak malas sekolah : Surah Toha ayat 1-5

Untuk supaya suami tak kahwin lain : Surah Toha - Ayat 39 - mula dari tanda Jim kecil

Ayat pendinding : Ayat akhir surah At Taubah

Bagi anak-anak yang suka keluar malam : Surah Ar Ruum Ayat 31. Baca 33 x.

Untuk jadi pendinding rumah : Surah Al Baqarah dibaca & ditiup pada air dan spray keliling rumah

Friday, November 5

Adik Demam

Posted by Rini at 3:11 PM 0 comments Links to this post
Hari ni dah 9 hari adik batuk2 n demam. Dah kasi ubat tapi nampaknya Dr tak agree dengan tindakan aku tu. Ubat just akan buat dia lebih sesak napas. Poor my baby. Cepat sembuh adik.

Anak ibu

Posted by Rini at 3:06 PM 0 comments Links to this post






Friday, May 14

Muhammad Syukri bin Sulaiman - My Newborn Hero

Posted by Rini at 10:33 PM 0 comments Links to this post






Thursday, April 1

Nama Baby

Posted by Rini at 8:55 PM 0 comments Links to this post
Tengah cari nama yang sesuai untuk baby. Bila ajak bincang dengan hubby buat sakit hati je. Dia kata kalau gurl nak letak nama aku, kalau boy nak letak nama dia. Tak ke mendidih dengar. At last kang lambat daftar cam Nurin dulu. Dah kena fine. Tapi mmg dah ada nama dalam list.

Malam tadi aku dah terkena false contraction. Cuak jer. Ingat nak bersalin dah. Baby nak main gertak2 nie. Tapi mmg dah rasa budak kebawah sangat. Dia jer nak stay kat dalam lagi. Blom nak kuar. Saja suruh ibu dia keep waiting and waiting. Aku pun still boleh jalan2 lagi walaupun quite tired sebab darah aku rendah n perut yang dah besar. Tadi drive ke tesco sbb teringin nak makan cheesecake. Bila masuk mulut tu rasa nikmat sesangat. Tadi sempat konflik nak pilih yang mana. Durian ker New York. Beli New York tapi kat umah dah teragak yang durian lak. Aduss... Dah ler jauh nak gi sana. Tekak pun ngengada taknak yang kedai, nak yang Secret Recipe je. Poyo tul.

Nurin pun makin sayang kat adik dia. Selalu peluk2 perut aku n cium. Sian dia nanti kena tido bawah bila adik dia dah ada. Sekarang pun bapak dia dah kena tido bawah sebab dia nak tido dengan aku jer. Mana muat nak tido 3 orang. Dulu bolehla aku lom pegnen. Sekarang ni aku nak mengepak jer bila tido. Lagipun hubby takut kalau terkena perut aku. Thanx for being understanding yer awak... Love u..





Wednesday, March 31

Keep counting days..

Posted by Rini at 11:01 AM 0 comments Links to this post
Tadi last gi check up rutin klinik sbb pasni dah kena tunggu hari jer. Hope everything gonna be alright.

Monday, March 29

Waiting..

Posted by Rini at 1:06 PM 0 comments Links to this post
BILA LA ADIK NAK KUAR NIE..
TAK SABAR DAH IBU..

Wednesday, March 24

Posted by Rini at 11:07 AM 0 comments Links to this post
Malam nie ada habib dari Yaman datang Sg.Udang. Tak larat tak larat pun gi ler jugak bawak Nurin. Karang dah bersalin dah tak dan. Harap2 dapat barokah untuk baby jugak.

Friday, March 5

35 weeks already!!

Posted by Rini at 9:23 AM 0 comments Links to this post
Hari ni dah 35 minggu. Tinggal 5 minggu jer lagi. Excited tunggu delivery day.
Tengah nak packing barang2 nak bawak gi spital.

Friday, February 26

Salam Maulidur Rasul

Posted by Rini at 4:08 PM 0 comments Links to this post

Sunday, January 24

29 weeks

Posted by Rini at 10:19 AM 0 comments Links to this post

Sedar tak sedar pregnancy aku dah 29 minggu. Dah masuk third trimester. This period of time tumbesaran baby akan semakin aktif. Time ni baby akan serap calcium dengan lebih rancak. Jadi aku yang tak minum susu ni semestinya baby akan serap calcium aku yang sedia ada. Dari tulang atau gigi kita. Nak wat camner takleh minum susu even susu soya. Mula la membuak nak muntah. Pil calcium lak doktor tak sarankan kita consume. Ada beli susu HL kotak besar hari tu, tu pun terkulat2 nak minum. Paksa gak telan. Pasni nak ingat nak gi supermarket beli HL lagi alternative untuk susu tepung yang aku takkan minum punya.

Hari tu masa check rutin bacaan Hb aku 10.9 jer. Quite not good. Sikit lagi nak tahap bahaya. Ni pun sebab aku tak consume iron yang klinik kasi. Jadi darah merah aku baby dah serap untuk badan dia. Sebab tu darah aku jadi cair. Preg kali nie quite problem sikit. Dengan gula naik, kena wat bsp sampai bersalin. Fuhh .. Nak anak punya pasal kena la redah semuanya. Harap2 dah besar nanti biarlah jadi anak yang soleh.

Hubby dah dekat 2 bulan shutdown. Takder cuti langsung. Nak makan pizza kena la tangguh dulu tekak nie sampai cukup bulan. Dah lama mengidam ni. Gantikan dengan KFC pun tak jalan, dia nak pizza gak. Bukan takleh gi sendiri dengan Nurin tapi tak best la. Dah biasa gi makan bertiga baru seronok. Tunggu la lagi seminggu. Yummy..

Wednesday, January 13

Gi Majlis Habib Umar Hafidz Kat Baitulqura'

Posted by Rini at 7:17 AM 0 comments Links to this post
Semalam aku, nurin, mak n kak ipar sempat datang ke majlis bersama Habib Umar Hafidz kat Baitulqura' Sg. Udang. Kul 5.30ptg aku dah kuar umah sbb nak cari parking n taknak jammed bila sampai kat sana. Dah sampai sana lak tempat muslimat dia khaskan kat belakang. Aduii dalam hati aku cakap ni mesti takde chance jumpa dia dekat macam masa Habib Soleh datang dulu. Takper la yang penting dapat datang majlis dia pun Alhamdulillah.

Dapat sit lane ke-3. Sbb blom ramai yang datang. Kul 6.30 bacaan ratib al-haddad pun start. Aku lak lupa bawak buku ratib tu. Jadi ikut baca mana yang dah hafal jer la. Dah tu amik air sembahyang sebab nak solat maghrib dah. Tak baper lama Habib Umar pun sampai dari Johor diiringi beberapa orang lagi habib-habib kekasih Allah. Masih dapat tengok figure dia walaupun jauh sebab aku dapat lane yang kira depan gak. Dapat gak jumpa dia dalam hati aku cakap. Keturunan Rasulullah nie. Tengok muka dia jer dah dapat pahala. Rasa nyaman yang amat sangat semalam walaupun takde kipas. Semalam kira cipta rekod sebab ramai giler orang yang datang. Bas jer baper biji. Mana yang dari kl, jb, perak semua pakat mai datang. Melimpah sampai kat jalan2. Mujur aku dah sampai awal kalau tak alamatnya tengok kat skrin jer la.
Oleh sebab Habib Umar ni orang Arab jadi ceramahnya di translate oleh Habib Ali Muhammad dari Indonesia. Habib ni aku dah selalu jumpa sebab dia selalu datang Baitulqura'.
Sebelum ceramah ada bacaan marhaban. Marhaban best lak tu sebab ada bardah sekali. Naik la semangat sikit.

Pastu Habib Umar pun berceramah. Walaupun tak lama mana tapi best.
Kul 10.15 ceramah abis n MC dah siap warning takde sesi peluk atau musafahah sebab habib nak segera ke KLIA sebab flight ke Yaman kul 2am. Melaka kira penghabisan sesi jelajah dakwahnya kat Mesia nie.

Then sesi jamuan. Dapat makan nasi ujan panas dgn lauk daging. Daging fresh lak tu mana taknya selera. Kak ipar kata daging kambing 3 ekor, lembu 4 ekor, kerbau 3 ekor. Tapi tak dapat kambing maybe dia kasi kat orang2 Arab tu. Berselera la aku makan lagipun dah malam tak makan lagi. Baby pun dah tendang2. Siap dapat bawak balik lagi.

Then 5 minit kul 12 aku pun sampai umah. Hubby dah tunggu bukak pintu. Dia tak dapat datang sebab balik keje lewat. Cedokkan dia nasi panas2 tadi n luckily ada tulang daging lak. Dia pun sedap la melantak.



Nurin masa nak gi.


Ni time aku sampai. Org tak ramai lagi.






Sunday, January 10

Orang Yang Mencintai Kamu

Posted by Rini at 7:16 PM 0 comments Links to this post
1. Orang yang mencintai kamu tak pernah memberikan alasan kenapa dia mencintai kamu yang dia tahu di matanya hanya ada kamu satu2nya.

2. Kalau kamu sudah memiliki kekasih dia tak peduli, yang penting bg dia kamu bahagia dan kamu tetap impiannya.

3. Orang yang mencintai kamu selalu menerima kamu seadanya, dimatanya kamu selalu yang paling cantik walaupun mungkin kamu merasa berat badan kamu sudah berlebihan atau kamu rasa gemuk.

4. Orang yang mencintai kamu selalu ingin tahu tentang apa saja yang kamu lalui sepanjang hari ini,dia ingin tahu kegiatan kamu.

5. Orang yang mencintai kamu akan mengirimkan sms seperti "slmt pagi","slmt hari minggu","selamat malam" walaupun kamu tidak membalasnya.

6. Kalau di hari ulang tahunmu, kamu tidak mengundangnya setidaknya dia akan menelefon utk mengucapkan selamat atau mengirim pesan.

7. Orang yang mencintai kamu akan selalu mengingati setiap hari yang dia lalui bersama kamu,bahkan mungkin hari yang kamu sendiri sudah lupa setiap detiknya kerana saat itu adalah sesuatu yang berharga buatnya.

8. Orang yang mencintai kamu selalu mengingati setiap kata2 yang kamu ucapkan bahkan mungkin kata2 yang kamu sendiri lupa pernah mengatakannya.

9. Orang yang mencintai kamu akan belajar menyukai lagu-lagu kesukaanmu,bahkan mungkin meminjam CD/cassette kamu,kerana dia ingin tahu apa kesukaanmu,kesukaanmu kesukaannya juga.

10. Kalau terakhir kali kamu bertemu kamu sedang sakit mungkin flu,pening,atau sakit gigi,beberapa hari kemudian dia akan mengirim sms dan menanyakan keadaanmu kerana dia risau akan kamu.

11. Kalau kamu beritahu padanya kamu akan menghadapi ujian dia akan menanyakan bila ujian itu, dan saat harinya tiba dia akan mengirimkan sms "good luck" untuk memberikan semangat pada kamu.

12. Orang yang mencintai kamu akan memberikan suatu barang miliknya yang mungkin buat kamu itu adalah sesuatu yang biasa,tetapi itu adalah suatu barang yang istimewa buat dia.

13. Orang yang mencintai kamu akan terdiam sesaat saat sedang berbicara ditelefon dengan kamu,sehingga kamu menjadi bingung,saat itu dia merasa sangat gugup kerana kamu telah menggoncang dunianya.

14. Orang yang mencintai kamu selalu ingin berada dekat denganmu dan ingin menghabiskan hari2nya bersama mu.

15. Jika kamu kena berpindah ke tempat lain,dia akan memberikan nasihat supaya kamu sentiasa berwaspada dengan keadaan sekeliling yang mungkin akan membawa pengaruh buruk bagimu.

16. Orang yang mencintai kamu bertindak lebih seperti saudara daripada seperti seorang kekasih.

17. Orang yang mencintai kamu sering melakukan hal-hal yang pelik seperti menelefonmu 100 kali dalam sehari,atau membangunkanmu ditengah malam untuk mengirim sms atau menelefonmu kerana saat itu dia sedang memikirkanmu.

18. Ketika orang yang mencintai kamu sedang merindukanmu dan melakukan hal2 yg membuat kamu merasa rimas atau gila dan kamu memberitahunya tindakannya membuatkan kamu terganggu dia akan meminta maaf dan tak akan mengulanginya lagi.

19. Jika kamu memintanya untuk mengajar kamu sesuatu,dia akan mengajar kamu dgn sabar walaupun kamu mungkin orang yang paling bodoh di dunia!

20. Tika kamu melihat handphonenya,namamu menghiasi sebagian besar "INBOX" nya dan dia masih menyimpan msg kamu walaupun pesan itu sudah kamu kirim sejak berbulan2 bahkan bertahun2 yang lalu.

21. Dan jika kamu menghindarinya atau menolaknya,dia akan menyedarinya dan menghilangkan diri kehidupanmu,walaupun hal itu membunuh hatinya.

22. Jika saat kamu merindukannya dan ingin memberinya kesempatan,dia akan ada di sana menunggumu kerana dia tak pernah mencari orang lain.Ya... dia tetap akan menunggumu.

Adakah org yg berada disi mu sekarang melakukannya dgn cara2 seperti di atas?Kalau ada,jgn mensia-siakan org tersebut..kamu akan menyesal melakukannya kerana ia hanya akan datang sekali seumur hidup...

Saturday, January 2

No Story

Posted by Rini at 5:28 PM 0 comments Links to this post
Lagi 3 bulan jer nak bersalin. Hari2 kira hari. 14hb ni kena buat bsp. 18hb scan. Baby makin kuat menendang. Bonjol2 perut aku bila time tgh aktif tu. Yg tak syok tu morning sickness still ada lagi. Tiap pagi kena muntah pahit tu. Aduiii lemah bila pepagi.
Nurin lak makin banyak kerenah. Tadi baru kena belasah sebab datang ngada2 dia. Sibuk nak aiskrim la nak jajan la. Bila dah pujuk2 tak jalan darah aku pun naik la. Abis aku tale dia tadi. Dah takleh tahan. Nenek dia la tukang pujuk. Bila pandang dia balik sian pulak. Nak dapat adik ni makin banyak ragam..
Sori adik.. ibu pukul tadi..

Friday, January 1

Posted by Rini at 12:07 PM 0 comments Links to this post
Selamat Tahun Baru!!
Tapi hubby keje jadi dok je la kat umah. Koman2 pun gi simpang je nanti bawak nurin.

Malam tadi ingat nak bangun kul 2a.m nak buat sembahyang sunat gerhana bulan. Tapi dah tertido lak. Mana taknya tunggu hubby balik keje jer dah kul 12malam. Nak tengok gerhana lak takut nak kuar tgh2 malam. Kang lain lak yang nampak, lagi2 aku tgh preggy nie.

Sunday, December 27

Resepi Apam Tapai Nasi Eno

Posted by Rini at 10:33 AM 0 comments Links to this post



Dah sekian lama nak buat kuih apam ni tak jadi2 sebab ragi takder. Lagipun aku memang tak sihat nak masak2 nie. Bila kuar tak teringat nak beli ragi. Bila dah beli hari tu terus masamkan nasi n dua hari lepas aku pun memulakan operasi. Resepi ni di cilok dari jiran yang memang jual kuih ni. Lama gak nak dapat resepi nie. Tah cemaner dia leh kasi lak. Tapi rugi sesangat sebab aku kena selsema yang agak kronik yang mematikan deria rasa. Fuhhh makan semata lalu jer kat tekak tapi tak terasa.


Ni resepinya:

Untuk dijadikan ibu;
Sekeping ragi dihancurkan
8 cawan nasi sejuk
Gaul ratakan nasi n ragi dan peramkan dalam 2 malam.
Dah jadi tapai, pastu blender tapai ni jangan letak air.

6 cawan tepung beras
4 cawan air
2 cawan gula pasir
2 cawan ibu tapai yang dah di blend tadi
2 peket Eno warna biru.

Cara buat;

Dalam bekas campurkan tepung beras, air, gula dan ibu tapai. Kacau sebati.
Rehatkan selama 2-3 jam.
Lepas tu letak eno 2 peket. Kacaukan.

Panaskan kukusan dan bolehlah terus dikukus sampai masak. Dalam 10 minit sampai dia merekah. Jaga smpai air kukusan tu menitik kat atas kuih. Kalau boleh alas dengan tea towel kat penutup tu.

Gaul dengan kelapa yang dah dicampur dengan sedikit garam.

p/s
ibu tapai yang balance boleh simpan dalam ice box.








Tuesday, December 8

Still The Same

Posted by Rini at 1:14 PM 0 comments Links to this post
Y.E.S
Year End Sale. Seronotnya ujung tahun nie. Ada sale. Tapi aku tak gi mana2 shopping complex lagi pun. Husbandnya projek dah tamat so tanam anggur jer kat umah. Adoii boring tul bila takde sen nie. Luckily aku pun mmg tgh tak macam masa sihat dulu yang tiap minggu mesti nak ajak husband gi bandar. So takde la terasa sangat bila tak kuar jalan tu. Baper hari lagi husband akan join shutdown lbih kurang 2 bulan. Hmm sian dia mesti pnat gila kejer nnti. Apapun aku akan tagih sen dari dia sebab nak beli barang2 baby nie. ( Awak, ingat janji awak nak kasi saya berapa?? Hehehe...)

Next week kena gi klinik sbb nak kena buat blood sugar profile. Harap2 ok la bacaan gula time nie. Kencing pun jangan la kotor lagi. Doktor suruh minum banyak air tapi aku lak takleh nak minum. Paksa gak minum sampai naik kembung perut nie. Sabar Rini, lagi 4 bulan jer nak harung. Dugaan semua nie.

Monday, December 7

Posted by Rini at 7:25 PM 0 comments Links to this post
Wah dah berapa bulan aku tak posting kat blog aku nih. Aku masih takde mood nak nulis. Kandungan aku dah menjangkau 5 bulan. Dah rasa baby tendang2 walaupun tak berapa kuat lagi. Morning sickness dah kurang tapi masih tak abis totally. Masih gak muntah tiap pagi n bila perut masuk angin. Jenuh lah nak makan jer. Tapi paksa gak la makan walaupun aku taknak makan sebenarnya. Tiap2 2 jam mesti kena makan. Kalau tak ngadap la angin mencucuk. Pastu kalau boleh makan biskut ok gak, ini tak biskut lak macam perut nie reject. So makan la nasi walaupun sikit.

Saturday, September 26

Dah Seminggu Raya

Posted by Rini at 12:28 PM 0 comments Links to this post
Hari nie dah seminggu raya. Aku tak dapat update blog sebab menyampah nak tengok laptop. Tak suka tengok skrin pc nie apalagi nak menaip. Raya pun tak berjalan sangat sebab masih mabuk lagi. Makan2 nak muntah. Heartburn still ada lagi. Nasib la dapat gak tolong buat rendang, serunding and kek masa nak raya. Raya pertama rasa badan ok. Takde muntah. Start raya kedua lak datang balik mabuk nie sampai la sekarang. Tension tul la.
Gambar raya lak semua snap guna camera. Jadi takleh terus bluetooth ke pc. Naper la lupa nak amik guna handset.


nurin dengan danish
 

RINI'S STORIES.... Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal